Ett nytt projekt ska undersöka hur man bäst använder solcellsinstallationer och energilagring i lokala energisystem. Detta beror på elektrifieringen och den ökande användningen av elektrifierade fordon och arbetsmaskiner för byggandet. Resultatet är en förväntad ökning av stadens totala energibehov. Elfordon avser dels elhybridfordon, det vill säga ett fordon som kombinerar en förbränningsmotor med en eldrift eller fordon som är rent elektriskt.

Att byta till förnybar energi som vind, vattenkraft och solenergi löser många av världens största problem. Att tänka hållbarhet är den enda riktiga vägen framåt. Dessa inkluderar vårt energibehov och vårt beroende av fossila bränslen. Därför måste vi hitta en långsiktig lösning på båda dessa problem. Förnybar energi tar aldrig slut, är fri från farliga föroreningar eller slitage på naturen och är alltid riklig. Dessutom bidrar det inte till den globala uppvärmningen.
Inom Götalandsregionen pågår just nu många storskaliga stadsutvecklingsprojekt. År 2030 planeras upp till 100 000 bostäder och tiotusentals arbetsplatser, handelsplatser och verksamheter i regionen. Dessutom pågår betydande förändringar av landets energisystem. Det handlar bland annat om att ersätta fossila bränslen med mer förnybar energi och elbilar det leder till en ökning av samhällets totala behov av el. Här kommer självklart även installation av laddstolpar vara en stor del av det uppmätta behovet.
Nya initiativ för att förbättra stadsutvecklingen fokuserar på energiförsörjning, boendearrangemang, infrastruktur och mobilitet. Dessa frågor påverkar klimatförändringar, anläggningsutrustning och elbilar, samt energiproduktion.
Energitillgänglighet och de relaterade klimatfrågorna är viktiga aspekter av alla stadsutvecklingsprojekt. Dessa inkluderar även infrastruktur för energiförsörjning, boende och mobilitet. Det saknas både förståelse och verktyg för att korrekt hantera hur dessa aspekter interagerar med byggnader. Detta leder till att många projekt saknar ordentlig kompetens inom dessa områden.
För att kunna säkerställa det dramatiskt ökade elbehovet som elektrifieringen i Västra Götaland behöver elnätet förstärkas med nya ledningar. Det största hindret idag är framkomlighetsproblematik och utdragna tillståndsprocesser, det gör att ledtiderna för att få nya ledningar på plats är för långa. För att möjliggöra elektrifieringen behöver tillståndsprocesserna effektiviseras så att elnätet kan utvecklas i takt med samhället.